Cum a reinventat Audi lumina?

Future Technology: next evolution of digital OLED

Audi trece într-o nouă dimensiune în tehnologia iluminatului auto. Inițial, iluminatul autovehiculelor servea în principal scopului de spori siguranța traficului pentru toți utilizatorii drumului. Perspective necunoscute anterior se deschid acum, în urma digitalizării aplicate farurilor și a luminilor din spate: lumina devine un mediu de comunicare și interacțiune externă, personalizează designul și oferă clienților noi opțiuni de personalizare.

Lumina devine inteligentă

Iluminatul a făcut un adevărat salt tehnologic: evoluția de la lumina halogenă la farurile xenon și mai departe la tehnologia LED, în automobile, a durat mai puțin de două decenii. Aceste repere ale noilor tehnologii au oferit clienților o valoare adăugată vizibilă. Pe lângă sporirea continuă a vizibilității, iluminatul Audi a definit designul modelelor mărcii în fiecare epocă, extinzând în același timp utilizarea zilnică printr-o dimensiune la fel de comunicativă și estetică.

În urma transformării lămpilor, atât iluminarea cât și eficiența energetică s-au îmbunătățit. Acum, digitalizarea oferă un alt impuls inovațional cu un nou potențial de design: lumina devine „inteligentă”. Prin intermediul semnalelor luminoase, mașina interacționează cu împrejurimile sale.

LED HD Matrix

Încă din 2003, modelul Audi A8, de atunci, oferea lumină adaptivă cu control automat al fasciculului dinamic, înainte ca o cameră de pe parbriz să înceapă să detecteze alți participanți la trafic introdusă în 2010. Doi ani mai târziu, marca și-a sprijinit priceperea inovatoare și rolul de pionier în modelul Audi R8: introducerea semnalului de viraj dinamic care permite perceperea schimbărilor direcționale indicate din colțul ochiului, element ce a marcat un câștig semnificativ în siguranța auto.

În 2017, după debutul lor în R8 LMX, Audi a prezentat faruri LED cu tehnologie HD Matrix cu laser. ca lumină suplimentară pentru faza lungă în sedanul de lux A8 – o inovație mondială în producția pe scară largă. Acum, producătorul premium digitalizează farul cu LED Matrix adăugând în același timp o varietate și mai mare de elemente.

Începând cu 2020, funcția de indicare a proximității din Audi Q5 a introdus comunicarea car-to-x la luminile din spate. Acum vorbim de lămpi spate digitale OLED. Astfel pentru prima dată, devin posibile opțiunile cu privire la noile modele de stopuri încă din momentul configurării automobilului.

Audi Q5 Sportback with digital OLED rear lights. Static photo, color: District green

OLED flexibil

Prin urmare, Audi cu luminile spate digitale OLED, deschide calea către o nouă eră. Blocurile de lumini spate evoluează într-un afișaj mediu, care poate fi extins prin funcții versatile la următoarea evoluție.

Pe termen mediu, OLED-ul digital va avea mai mult de 60 de segmente, fiecare dintre acestea putând fi controlat individual și activat sistematic. Privind în perspectivă, pe lângă activarea stilului versatil și personalizarea designului elementelor de iluminat, OLED-ul digital, de exemplu, va putea emite avertismente cu privire la pericolele imediate, cum ar fi drumurile alunecoase sau sfârșitul blocajelor de trafic, către alți utilizatori ai drumului. Privind și mai departe, Audi lucrează la OLED-ul digital flexibil. În loc de materiale de susținere rigide, de aproximativ 0,7 milimetri grosime, pot fi utilizate cele din substraturi flexibile, cum ar fi sticla subțire, folii de plastic sau folii metalice, care pot fi îndoite într-una sau mai multe direcții. Acest nou potențial oferă libertăți stilistice mai mari pentru designul blocurilor optice spate. Caracteristicile cheie ale tehnologiei sunt prezervate, și de asemenea este reținută și greutatea redusă a afișajelor OLED bidimensionale existente. Pentru prima dată, lumina emisă va putea străluci într-un mod tridimensional. OLED-urile digitale flexibile facilitează integrarea completă a „zonei de afișare” în lateralele automobilului, mărind astfel vizibil zona utilizabilă pentru proiectarea iluminatului și comunicarea cu ceilalți participanți la trafic.

Audi e-tron S Sportback: digital matrix LED headlights

Personalizare distinctivă

Pe lângă iluminarea inteligentă a drumului, Audi oferă modelelor sale o personalitate inconfundabilă utilizând semnături distinctive și scenarii de iluminare dinamică. Chiar și în acest moment, clienților li se oferă diverse opțiuni de aspect al iluminatului în funcție de model, urmate de diferențieri suplimentare. Semnalul de schimbare de direcție dinamic sau scenariile impresionante ale funcțiilor de plecare sau venire acasă permit ca lumina să atingă un acord emoțional.

În viitor, tehnologiile de iluminare vor face conducerea și mai sigură, individualitatea fiecărui model și mai vizibilă, iar comunicarea externă mai eficientă.

Sursa: Audi