Nissan Ariya all electric

Nissan Ariya all-electric este primul exponent al planului NEXT, mai amplu, de transformare al automobilelor Nissan. Având de-a face cu un coupe crossover, așa cum ne asigură constructorul nipon, Nissan Ariya all-electric deschide totodată un nou capitol pentru marcă. Fiind una dintre culmile tehnologiilor și designului, Nissan Ariya complet electric a debutat în timpul unui eveniment digital în Yokohama. Noul crossover va fi pus în vânzare în 2021 și va intra în luptă cu Volkswagen ID4 și Tesla Model Y.

Planuri ambițioase

Cu Nissan Ariya ia startul și planul NEXT care își propune 12 modele de automobile în următoarele 18 luni. Mai mult, noul crossover demonstrează angajamentul Nissan de a satisface cererea clienților pentru noi tehnologii electrice, autonome și conectate.

Nissan Ariya all-electric

Este primul model care folosește noua arhitectură electrică CMF-EV, dezvoltată de Alianță, fiind un element din strategia lui Nissan Intelligent Mobility. În Europa noul model va fi disponibil în cinci versiuni două cu tracțiune spate și trei cu tracțiune integrală. Toate versiunile permit alegerea a două baterii de 63 kWh și respectiv de 87 kWh.

Motoare și puteri

Modelul cu un singur motor, Ariya 63kWh, ideal pentru mediul urban și interurban, devoltă o putere de 160 kW(218 CP) și un cuplu de 300 Nm. Autonomia oferită de sistemul de propulsie este de 360 km. Următorul model Ariya 87 kWh mărește autonomia automobilului la 500 km folosind un motor ce dezvoltă 178 kW (242 CP) și un cuplu similar de 300 Nm. Ambele modele au tracțiune spate, iar standardul de autonomie este WLTP.

Trecând acum la versiunile cu tracțiune integrală avem de-a face cu un sistem de propulsie cu două motoare, fiecare dispus respectiv pe punți, sistem numit e-4ORCE. Această tehnologie avansată controlează fiecare roată. Litera „e” din e-4ORCE reprezintă sistemul de acționare 100% al motorului electric Nissan. „4ORCE” se referă la puterea și energia fizică a vehiculului, „4” reprezentând controlul tuturor roților. Tehnologia este o evoluție firească a sistemelor sistemului de distribuție a cuplului, ATTESA E-TS Nissan GT-R și al sistemului inteligent 4X4 de pe Nissan Patrol. Motorul dispus în spate este folosit de sistemul de frânare la recuperarea energiei de frânare de la fiecare roată pentru un rulaj lin și controlul stabilității.

Versiuni cu trațiune integrală

Revenind la versiunile cu tracțiune e-4ORCE 63 kWh puterea totală dezvoltată este de 205 kW (279 CP) și un cuplu de 560 Nm. Autonomia este de 340 km. Timpul de accelerare 0-100 km/h este de 5.9 secunde, iar viteza maximă de 200 km/h. Ariya 87 kWh are o putere instalată de 225 kW (306 CP) și un cuplu de 600 Nm. Autonomia este de 460 km. Accelerația 0-100 km/h durează 5.7 secunde, iar viteza maximă este de 200 km/h. Mai există o variantă Ariya 87 kWh botezată Performance care are o putere instalată de 290 kW(394 CP) și un cuplu de 600 Nm.Timpul de accelerare 0-100 km/h este de 5.1 secunde, iar viteza maximă este 200 km/h. Automobilul dispune de o autonomie de 400 km ciclu WLTP.

Sistem de baterii

Cu trei moduri de conducere, Standard, Sport și Eco (modele e-4ORCE includ și modul Snow), șoferii au posibilitatea să-și aleagă experiența de conducere în funcție de preferințe. Poziționarea sistemului de baterii sub podeaua plată permite o distribuție eficientă a greutății de 50/50 față/spate precum și o stabilitate exemplară. Ruliul și tangajul automobilului au fost reduse și prin adăugarea motorului spate la versiunile e-4ORCE.

Fiecare versiune Ariya va avea o autonomie impresionantă folosind încărcarea rapidă, grație tehnologiei de încărcare combinată (CCS) în Europa. Aceasta se datorează în parte funcției sale de control termic a bateriei, care optimizează constant temperatura de funcționare a bateriei răcite cu lichid.

Versiunile Nissan Ariya 63kWh dispun de un încărcător de 7,4 kW pentru uz casnic. Modelele 87kWh includ un încărcător în 3 faze, de 22kW, pentru încărcarea la domiciliu. Ariya poate suporta, de asemenea, încărcare rapidă până la 130kW în timpul călătoriilor lungi.

Nissan Ariya masoară 4,6 m lungime, 1,8 m lățime și 1,7 m înălțime, cu un ampatament de aprox. 2,8 m. Dimensiunile nu sunt întâmplătoare fiind similare cu viitorul SUV electric VW ID 4. Masa totală a lui Nissan Ariya variază de la 1,8 la 2,3 tone, în funcție de versiune.

Dotări și gadget-uri

Ariya vine cu un nivel ridicat de sisteme de asistență pentru șoferi, inclusiv o versiune îmbunătățită a sistemului ProPilot Leaf, cu asistență pentru păstrarea benzii și control adaptiv pentru croaziere. Sistemele de siguranță activă ale Nissan Safety Shield sunt standard.

În plus, Ariya are un nou sistem de control vocal, iar proprietarii au la îndemână o aplicație pentru smartphone, NissanConnect. Aceasta verifică starea bateriei și reglează climatizarea, înainte de a intra în mașină. Conectivitatea încorporată 4G permite, de asemenea, actualizări ale aplicației.

Prețurile și disponibilitatea modelelor Nissan Ariya, pe piața din România, vor fi disponibile în curând.

Text: Florin Oprea, foto: Nissan


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *